Bitcoin

Veelgestelde vragen over Bitcoin:

Hoe werkt het?

Alice stuurt een transactie uit vanaf haar wallet. Deze transactie wordt ontvangen door duizenden leden op het netwerk die allemaal aan elkaar doorvertellen dat Alice wil versturen naar Bob. De transactie wordt opgepikt door een miner die rekenkracht gebruikt om transacties te groeperen en in een blok te stoppen. Wanneer de transactie van Alice in een blok geplaatst wordt, ontvangt Bob het geld van Alice in zijn eigen bitcoin wallet.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een peer-to-peer netwerk waar iedereen kan aan deelnemen. Het laat jou toe om op een veilige manier waarde op te slaan doorheen de tijd. Daarnaast stelt het jou in staat om die waarde te versturen naar andere deelnemers op het netwerk, wanneer je maar wilt en zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Het heeft een transparant en vast uitgifteschema dat niet zomaar aangepast kan worden in tegenstelling tot ons gekende geld. Het is cash om te gebruiken op het internet.

Waarom is Bitcoin belangrijk?

Het laat ons toe om over grenzen heen betalingen te doen die resistent zijn aan censuur en cryptografisch beveiligd zijn. Het is onze eerste en enige vorm van absolute digitale schaarste en wordt niet gecontroleerd door één enkele persoon of groep. Het kan dus niet gesaboteerd worden door overheden.

Wie is de uitvinder van Bitcoin?

In 2008 werd op online mailing-lijst door een anonieme entiteit genaamd Satoshi Nakamoto de Bitcoin whitepaper gedeeld. Satoshi verdween in 2011 en is sindsdien niet meer online gezien. Daarna werkten honderden ontwikkelaars verder aan het Bitcoin protocol waarvan de broncode volledig open en vrij beschikbaar is (open-source).

Wat is de blockchain?

De blockchain is een ketting van blokken (een blokketen). Het is een publiek grootboek dat een kopie bijhoudt van iedere bitcoin transactie sinds het begin van het netwerk. Miners concurreren met elkaar om blokken te produceren waarvoor ze transactiekosten en bloksubsidies ontvangen. Iedere succesvolle blok wordt met cryptografie gelinkt aan de vorige blok.

Is Bitcoin anoniem?

Op netwerk-niveau zijn bitcoins niet gelinkt aan een publieke identiteit. Het protocol kent enkel combinaties van cijfers en letters die adressen voorstellen. Maar bedrijven die bovenop Bitcoin gebouwd zijn, zoals beurzen die een kopie van uw identiteitskaart vragen, kunnen jouw identiteit in de echte wereld linken aan de bitcoin die je bij hen kocht. Het bitcoin grootboek is volledig publiek en het kan dus mogelijk zijn om transacties te traceren doorheen het netwerk.

Wie is baas over het netwerk?

Simpel gesteld, iedereen en niemand. Iedereen is baas over zijn eigen deelname aan het netwerk en het netwerk is zo opgezet dat deelnemers met slechte bedoelingen weinig kans maken. Geen enkele ontwikkelaar kan deelnemers dwingen slechte software te draaien. Geen enkele miner kan specifieke transacties censureren. Geen enkele gebruiker kan het systeem bedotten en bitcoins uitgeven die ze niet hebben of die niet van hen zijn.

Wat geeft Bitcoin waarde?

Het is schaars (er kunnen nooit meer dan 21 miljoen eenheden gemaakt worden) en dit kan geverifieerd worden door iedereen met een computer van 50 euro. Een gigantische hoeveelheid rekenkracht wordt gewijd aan de beveiliging van het netwerk. Het netwerk betaalt mensen om de integriteit te beschermen en om ter goeder-trouw te blijven. De prijs van Bitcoin in euro of dollar wordt bepaald door vraag en aanbod.

Verspilt het energie?

Het klopt dat het Bitcoin netwerk grote hoeveelheden energie en rekenkracht gebruikt. Echter, het aanwenden van energie om een globaal betalingsnetwerk te beveiligen en te onderhouden waar miljoenen mensen waarde in vinden moet niet gezien worden als ‘verspilling’. Daarnaast is het minen van bitcoin een toepassingen die ons ertoe aanzet om te innoveren in het gebruik van alternatieve vormen van energiebronnen die nu vaak onderbenut blijven. Hernieuwbare energie ligt vaak te ver van stedelijke gebieden om economisch te zijn en overtollig gas wordt vaak gewoon in de atmosfeer opgebrand (flaring). Bitcoin lost dit op.

Kan het niet gekopieerd worden?

Het netwerk kan triviaal gekopieerd worden en dit werd al ontelbare keren gedaan. Er zijn letterlijk honderden kopieën van Bitcoin die elk een kleine verandering doorvoeren om “het te verbeteren”. Quasi altijd gaan deze “verbeteringen” gepaard met andere afwegingen waardoor de kopie er niet in slaagt in de buurt te komen van het netwerkeffect dat Bitcoin reeds opbouwde.

Wordt Bitcoin gebruikt door criminelen?

Bitcoin is een nieuw soort geld en elk soort geld kan door criminelen gebruikt worden. In 2017 werd geschat dat de illegale markt voor drugs zo’n $500 miljard waard was. Vandaag zou dat bedrag het volledige Bitcoin netwerk meer dan 10 keer kunnen opkopen. Het is wellicht geen overdrijving om te zeggen dat het overgrote deel van de criminele activiteit vandaag gebruik maakt van traditioneel fiat-geld.

Kan de overheid Bitcoin stoppen?

Overheden kunnen absoluut Bitcoin illegaal maken binnen hun jurisdictie. Zowel China als India hebben dit al enkele keren geprobeerd maar het ecosysteem blijft floreren. De gedistribueerde natuur van Bitcoin betekent dat het in realiteit een enorm gecoördineerde aanval van verschillende wereldmachten vereist om de groei van het netwerk af te remmen.

Waar kan ik bitcoins kopen?

Er zijn zeer veel online beurzen waar je bitcoins kan kopen. Doe echter voldoende onderzoek en zoek een beurs waar je vertrouwen in hebt. De beste manier om bitcoins te kopen blijft om ze via een vertrouwde vriend of familielid te verwerven. Belangrijk: je kan een fractie van een bitcoin kopen (er zijn 100 miljoen sats per bitcoin).

Wat is minen?

Deelnemers brengen grote hoeveelheden rekenkracht aan om transacties te groeperen in blokken. Ze brengen zoveel mogelijk van die transacties samen en beginnen aan een repetitieve zoektocht om voor die blok een antwoord te vinden dat voldoet aan een afgesproken voorwaarde. Wanneer ze de puzzel met succes oplossen wordt de afgewerkte blok doorgestuurd naar de rest van het netwerk. De vinder wordt beloond met de transactiekosten en de bloksubsidie. Het proces start opnieuw met de volgende lading transacties.

Hoe worden bitcoins gemaakt?

Nieuwe bitcoins komen tot stand als het resultaat van een globale wapenwedloop tussen miners. Wanneer een miner met succes een nieuwe blok vindt en aan de blockchain toevoegt, ontvangt deze een beloning (de bloksubsidie). Vandaag krijgen miners nog 6.25 bitcoin per blok. In 2024 zal die beloning opnieuw halveren tot 3.125 bitcoins per blok. Iedere 210,000 blokken, ongeveer om de 4 jaar, vindt een nieuwe halvering van de beloning plaats tot de laatste gevonden wordt in 2140.

Hoeveel bitcoins zijn er?

Vandaag zijn er reeds meer dan 18.5 miljoen bitcoin ontgonnen door miners. Volgens het protocol kunnen er nooit meer dan 21 miljoen eenheden ontgonnen worden en de laatste zal rond het jaar 2140 het levenslicht zien. Iedere bitcoin kan gedeeld worden in 100 miljoen satoshis of sats zodat er genoeg beschikbaar zijn voor iedereen.